Ce inseamna zero deseuri
Deseuri Zero este o filozofie si un principiu de design pentru secolul XXI. Zero deseuri nu inseamna pur si simplu a scapa de deseuri prin depozitarea acestora in locuri bine stabilite. Depozitarea deseurilor are un scop bine definit. Zero deseuri inseamna proiectarea si de ambalarea, refolosirea si reciclarea intr-o prima faza, cea teoretica. Aceasta inseamna ca producatorii sa isi asume responsabilitatea pentru intregul ciclu de viata al produselor lor, pentru ca in final sa rezulte zero, dupa ce s-a efectuat etapa de reciclare, etapa care va schimba modul de gestionare al deseurilor solide in viitor. In loc de gestionarea deseurilor, se vor gestiona resursele si se vor depune eforturi pentru a elimina deseurile.
Daca reciclarea a devenit o prioritate nationala, practicata de peste 100 de milioane de oameni in fiecare zi, se stie ca reciclarea in sine nu se va incheia cu depozitarea sau incinerarea unor materiale folosite. Cum consumul populatiei din lumea intreaga a crescut si continua sa creasca, este necesar gasirea unor cai/sisteme de pastrare a resurselor pentru a le supune unor procese de reciclare pentru a fi refolosite mai tarziu.
Principiile de baza pentru a obtine zero deseuri:
Reproiectarea unor produse si ambalarea acestora pentru a asigura o durabilitate indelungata, pentru a putea fi reutilizate si reciclarete.
Creste responsabilitatea producatorilor.
Se poate stabili pretul corect. Pretul unui produs nu reflecta in prezent, costurile totale ale degradarii mediului si impactul asupra sanatatii publice asociate cu extragerea resurselor naturale, prelucrarea, fabricarea, transportul, si eliminarea acestui produs. Atunci cand preturile de pe piata incep sa includa astfel de costuri, produsul ecologic va fi, de asemenea, mai putin costisitor.
Investitii in infrastructura, nu in gropi de gunoi.
Reducerea poluarii, a consumului de energie si de distrugere a mediului.
|