BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

4R

ROMANIA





Ce se recicleaza

PET-urile






Se clateste, se scoate dopul si se striveste inainte de depunerea in recipientul de colectare.





Hartie si carton (coli, caiete, ziare, reviste,carti, pliante).

Doze de aluminiu (strivite, pentru a economisi spatiul).
Baterii si acumulatori.
Ulei uzat.




DEEE - acronimul pentru deseuri electrice electronice și electrocasnice
(componente de calculatoare, toner de imprimanta, telefoane mobile si accesorii, electrocasnice, etc).




Neoane, becuri economice
(contin urme de mercur si nu trebuie sa ajunga in sol si in apa)

Deseuri metalice feroase si neferoase.
Lemn.
Sticla este preferabil sa fie sortata pe culori, alba sau colorata.

NU se recicleaza



  • Tacamuri, pahare sau farfurii de plastic de unica folosinta.
  • Ghivece de plastic sau jucarii
  • Pungi de plastic
  • Deseuri de hartie, carton contaminate cu resturi de mancare sau vopsele.
  • Servetele si hartie igienica





Utilizarea materialelor reciclabile

Folositi cheile vechi pentru a mentine o perdea drept. La tivul perdelei prinde-ti (coaseti) cateva chei si astfel perdeaua va fi trasa peste usa, oferind protectie impotriva insectelor.

Haine - haine pentru copii. Din haine sau obiecte de vestimentatie care nu mai corespund varstelor unor membri ai familiei puteti utiliza tesaturile astfel:
Doneaza pentru a ajuta copiii orfani cu haine.
Copiii pot utiliza materialele din hainele folosite deja pentru a confectiona imbracaminte pentru papusi.
Din blugi vechi, se taie în bucăți utilizabile care se cos. Se obtine astfel o geanta din petece, foarte utila si foarte moderna.
Din sosetele vechi ale copiilor, se pot umple cu melana sau vata si obtinem diverse jucarii.





Ce inseamna zero deseuri

Deseuri Zero este o filozofie si un principiu de design pentru secolul XXI. Zero deseuri nu inseamna pur si simplu a scapa de deseuri prin depozitarea acestora in locuri bine stabilite. Depozitarea deseurilor are un scop bine definit. Zero deseuri inseamna proiectarea si de ambalarea, refolosirea si reciclarea intr-o prima faza, cea teoretica. Aceasta inseamna ca producatorii sa isi asume responsabilitatea pentru intregul ciclu de viata al produselor lor, pentru ca in final sa rezulte zero, dupa ce s-a efectuat etapa de reciclare, etapa care va schimba modul de gestionare al deseurilor solide in viitor. In loc de gestionarea deseurilor, se vor gestiona resursele si se vor depune eforturi pentru a elimina deseurile.

Daca reciclarea a devenit o prioritate nationala, practicata de peste 100 de milioane de oameni in fiecare zi, se stie ca reciclarea in sine nu se va incheia cu depozitarea sau incinerarea unor materiale folosite. Cum consumul populatiei din lumea intreaga a crescut si continua sa creasca, este necesar gasirea unor cai/sisteme de pastrare a resurselor pentru a le supune unor procese de reciclare pentru a fi refolosite mai tarziu.

Principiile de baza pentru a obtine zero deseuri:

Reproiectarea unor produse si ambalarea acestora pentru a asigura o durabilitate indelungata, pentru a putea fi reutilizate si reciclarete.

Creste responsabilitatea producatorilor.

Se poate stabili pretul corect. Pretul unui produs nu reflecta in prezent, costurile totale ale degradarii mediului si impactul asupra sanatatii publice asociate cu extragerea resurselor naturale, prelucrarea, fabricarea, transportul, si eliminarea acestui produs. Atunci cand preturile de pe piata incep sa includa astfel de costuri, produsul ecologic va fi, de asemenea, mai putin costisitor.

Investitii in infrastructura, nu in gropi de gunoi.

Reducerea poluarii, a consumului de energie si de distrugere a mediului.





Concluzii

Investitiile in infrastructura sunt mult mai importante, decat gropi pentru depozitarea materialelor rezultate in urma procesarilor repetate. Se reduce poluarea si creste durata viata a unui obiect, produs.

Romanii au renuntat la peste 77 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), in cadrul primei campanii Marea Debarasare.
Cele mai multe deseuri de acest fel au fost colectate din regiunea 2 Galati (25,2 tone), regiunea 6 Cluj-Napoca (17 tone) si regiunea 3 Pitesti (9,6 tone).

Deseuri din constructii: cum ar fi caramida, beton si lemn deteriorate sau neutilizate din diverse motive, in timpul construcției pot fi folosite ulterior in domeniul constructiilor astfel.
Mai sunt apoi materiale precum: asfalt secundar pentru reutilizare în amestecuri fierbinte care poate fi folosit pentru: agregate secundare pentru beton; ciment granulat pentru turnarea asfaltului rutier, nisip.





Stiati ca...

Masdar City, primul oras din lume cu amprenta neutra de carbon si zero deseuri.

Romania, pe primul loc in Europa la producerea hartiei igienice reciclate. Romania se afla pe primul loc in Europa la producerea cartonului si a hartiei igienice din maculatura. Romania produce carton, carton ondulat si hartie igienica folosindu-se in procent de 92% de hartia provenita din maculatura, ceea ce o situeaza din acest punct de vedere pe primul loc in Europa. Dupa noi, la distante destul de mari, se afla Germania, Austria si Italia.

Imprimanta care recicleaza hartia. Fotocopiatorul foloseste o cerneala speciala care se poate sterge printr-o reactie chimica. In momentul in care nu mai ai nevoie de hartia respectiva, o introduci in locasul respectiv, imprimanta o incalzeste si printr-un proces chimic, tot ce era scris pe ea dispare. Hartia poate fi refolosita de maxim 5 ori. Merge si pe hartie colorata.





Iesire din pagina



Copyright© 2012 Prof. MARIN I. GEORGETA VIRGINIA
Scoala cu clasele I-VIII CUZA VODA, judetul CALARASI ROMANIA